Kandidat ’09

Spoštovani, podatki na tej spletni strani so zastareli in nepopolni.

Od leta 2010 naprej za osebno komuniciranje z javnostjo uporabljam Facebook.

www.facebook.com/zumerklemen

***

Ker mi ni vseeno kam gre Slovenija in kako se o nas odloča EU, sem leta 2009 poskusil tudi s kandidaturo na evropskih volitvah. Mislim, da sem se veliko naučil. Spodaj najdete nekaj utrinkov iz te kampanje.

 

7. junija 2009 sem kot 29 let star fant prvič kandidiral na volitvah v Evropski parlament. Namenili ste mi 591 preferenčnih glasov, naša lista pa je z 76.497 glasovi dosegla tretji rezultat v državi. Hvala vsakemu izmed vas za vaš glas, ki je vzpodbuda za delo v naprej!

Na tej strani najdete mojo predvolilno predstavitev, moj program in dejavnosti. Ideje ostajajo aktualne še danes in zanje se bomo borili še naprej. Zato bom vesel vsake ideje ali komentarja.

PREDSTAVITEV ZA VOLITVE V EVROPSKI PARLAMENT

Video predstavitev – Klemen Žumer

Moje ime je Klemen Žumer in želim biti tvoj glas v Evropi!

Markus Österlund, svetovalec v liberalni poslanski skupini v EP: Klemen je super fant.

Lojze Peterle, najprepoznavnejši slovenski evropski poslanec v EP:
To je bil moj prvi asistent v Evropskem parlamentu, ki je delal tako odlično, da so ga povabili k sodelovanju nekje drugje, na višji ravni.

Marion Jeanne, kolegica svetovalka v oddelku za medije za Francijo: Je zelo delaven, vedno pripravljen pomagati, vodil je tudi ekipe – zelo dobro.

Polona Korošec, študentka, ki že 9 mesecev dela v Bruslju:
Zanj lahko rečem, da je eden izmed tistih mladih, ki v sebi nosi prave krščanske vrednote kot so dobrota, poštenje, prizadevanje za pravico in resnico, …

Joseph Daul, predsednik največje poslanske skupine v EP (Sarkozyjeva desna roka): Zares potrebujemo mlado moč, da bomo lahko zagotovili prihodnost Evrope in zato, da bomo imeli močan Evropski parlament. Zato te spodbujam in spodbujam vse volivce, da volijo zate, ker si to zaslužiš.”

Jan Figel, evropski komisar za izobraževanje, usposabljanje, kulturo in mladino: Klemena zelo dobro poznam z dela v Evropskem parlamentu in menim, da Evropa zares potrebuje aktivne, izobražene, mlade ljudi, da bo močnejša, bolj odprta in bolj človeška.

Markus Österlund: Je mlada oseba z vizijo za prihodnost.

Jim Gibbons, med drugim evropski dopisnik za CNN: Klemen nikdar ne izgubi priložnosti, da bi promoviral Slovenijo tukaj v Evropskem parlamentu. Vedno teži s tem in me vabi na razne dogodke, da bi poročal o Sloveniji. Ta fant res trdo dela!

Andrej Žnidar, argentinski Slovenec, pripravnik v Evropskem parlamentu: Zelo si prizadeva za Slovence po svetu, predvsem pa za mlade, s katerimi vzpostavlja stike in nas povezuje s Slovenijo, ki je naša domovina.

Marion Jeanne: Vsi kolegi ga imamo radi. In prepričana sem, da bo kot evroposlanec zelo dinamičen, da bo trdo delal za Slovenijo, da bi vas predstavljal.

Ari Vatanen, evroposlanec s Finske in štirikratni svetovni prvak v Rallyju: Potrebujemo ljudi, kot je Klemen, ljudi, ki verjamejo v svoje sanje, ker človek brez sanj nima prihodnosti.

Polona Korošec: Veliko se trudi tudi za nas mlade, saj mu novih idej z mladimi ne primankuje. Tudi sama bom del na letošnjih Evropskih volitvah. Klemen, tebi pa srečno!

Marion Jeanne: Volite zanj!

* * *

V dobi moderne tehnologije in pomanjkanja časa je moj program tudi v jedernati video obliki.

Sestavljen je iz (1) mojega programa na področju mladih, kulture in izobraževanja - ki bi ga izvajal v okviru odbora Evropskega parlamenta za kulturo in izobraževanje; (2) razlage mojega pristopa k reševanju ekonomske krize – za kar si bi prizadeval v okviru odbora Evropskega parlamenta za ekonomske in monetarne zadeve in (3) mojega sporočila glede tistih Slovencev, ki živijo izven meja matične domovine.

Vabljeni k ogledu! Vesel bom vaših komentarjev!

* * *

NAGOVOR MLADIM

Dragi mladi!
Naša politika potrebuje svežino, Slovenija potrebuje nove ideje, kako naprej.
Stare vzorce, ki so nas pripeljali v krizo, moramo preseči. Dajmo priložnost mladim!

V Evropskem parlamentu sedi veliko mladih, ker se v EU zavedajo, kako pomembne so mlade, sveže ideje in inovativen pristop.

Pri nas mladih potencialov ne znamo dobro izkoristiti. Starejši jih včasih celo ovirajo pri napredovanju. Nasprotno pa v Evropi iščejo talente, spodbujajo inovativnost in vlagajo v mlade. Tudi v Sloveniji potrebujemo tako štipendijsko politiko, ki jih bo motivirala.

V primerjavi z Evropo v Sloveniji študiramo veliko predolgo. To so leta, ko bi lahko ogromno naredili za svojo samostojnost, za naše družine in našo družbo.
Kako to, da imamo v Sloveniji še vedno profesorje, ki v 4. letniku fakultete berejo iz knjig? Če v Parizu profesor tri leta zapored dobi slabe ocene študentov, ima to zanj resne posledice.

Pri nas mladi sploh ne vemo, če bomo dobili službo, ko končamo študij. V tujini pa že v 3. ali 4. letniku večja podjetja pridejo in ponujajo pogodbe.

Začeti moramo pri družini, ta je jedro družbe. Politika mora biti prijazna do družin, zato predlagam brezplačne vrtce za vse otroke, znižanje davkov za družine z več kot dvema otrokoma, olajšanje kreditiranja mladim družinam, da bodo lažje prišle do prvega stanovanja. Za mlade pa to, da že po treh letih dobijo možnost za redno zaposlitev.

Če imajo mladi slovenski pari otroke, se jim bolj splača, da so neporočeni kot pa poročeni, ker tako dobijo več denarja. Taka motivacija ni prava in to se mora spremeniti.

Kot član odbora Evropskega parlamenta za kulturo in izobraževanje bom lahko tudi s pomočjo dobrih praks iz Evrope prispeval k temu, da na teh
področjih v Sloveniji skupaj naredimo korak naprej.

Želim si soustvarjati tako družbo, kjer bomo zares svobodni in bomo vedeli, da je pravica enaka za vse.

V Evropskem parlamentu smo obsodili vse tri totalitarne režime – tako fašizem in nacizem, kot komunizem, v naši prestolnici pa nam Janković še vedno poskuša prati možgane. Ne pustimo jim tega! Ni važno, ali si modro-zelen ali pa belo-rdeč, ali si mlad ali star, Slovenec ali ne. Če si storil zločin, je to narobe. Vse zločine moramo obsoditi.

Evropa je za mlade priložnost in na nas je, da te priložnosti izkoristimo. V Bruslju je najbolj pomembno, da si sposoben, aktiven in delaven, da si izobražen in znaš jezike, predvsem pa, da imaš dobre ideje in jih znaš predstaviti.

Če koga od vas zanima, vam z veseljem pokažem, kako zgleda Evropski parlament od blizu. Obrnite se name na Facebook ali na email.

Verjamem, da lahko naredimo Slovenijo še boljšo.

Pridruži se mi! Samo skupaj lahko nekaj dosežemo. Želim biti tvoj glas v Evropi!

* * *

EKONOMSKA KRIZA V SLOVENIJI

Kot ekonomist in svetovalec v Evropskem parlamentu redno spremljam, kaj se dogaja z ekonomsko krizo. Vidim, da se veliko govori, premalo pa naredi.

Naj predstavim svoj pogled na krizo!

Ekonomska kriza je v svojem bistvu kriza vrednot. Poštenost in delavnost je zamenjal pohlep, ki je gnal bančnike in druge, da so si prilaščali dobičke, tudi fiktivne, vlade pa z regulacijo tega niso zaustavile.

Kriza v Sloveniji pomeni, da bomo kmalu imeli sto tisoč brezposelnih, že zdaj jih imamo kar petnajst tisoč več kot pred letom dni, več sto podjetij je že šlo v stečaj in vrednost delnic 20 največjih slovenskih podjetij je padla za 70 odstotkov od leta 2007. Plače se nam ne višajo, vrednost našega premoženja pa pada.

KONEC MODELA TRŽNE EKONOMIJE?

Danes večkrat slišimo: „Kapitalizem je vsega kriv in to je konec sistema tržne ekonomije.“ Toda ne bodimo čustveni in nostalgični, premislimo, za kaj zares gre.

Če trezno pogledamo v zgodovino, je model tržne ekonomije edini, ki lahko dolgoročno zagotovi gospodarsko rast in s tem delovna mesta.

Alternativa temu je centralnoplanska ekonomija, kot smo jo imeli v času Jugoslavije. Si res želimo izgubiti svobodo, da bodo drugi odločali, kaj lahko delamo?

Se spomnite Markoviča in hiperinflacije, ko so bile plače in pokojnine praktično vsako uro vredne manj? Pa koliko ljudi je bilo nagrajenih, ker niso delali, in to samo zato ker so imeli dobre veze? Zdi se mi, da je včasih pri nas še vedno tako. Jaz želim živeti v svobodni in napredni družbi, zato zagovarjam tržno ekonomijo, v katero pa se država vmeša takrat, kadar je to potrebno.

VLOGA DRŽAVE V GOSPODARSTVU

Naloga države je, da regulira, da preprečuje bogatenje na nepošten način, tajkunjstvo. Da zagotavlja transparentnost in preprečuje korupcijo ter diskriminacijo pri pridobivanju služb, razpisih pri kreditih in subvencijah.

Naloga države je tudi, da zagotavlja enakost možnosti in pomaga najšibkejšim. Želim si živeti v taki družbi, kjer bo tudi v ekonomiji pravica enaka za vse.

Država mora biti brezhibno urejen servis za vse. To pa ne pomeni, da nam vse prinese na krožniku. Od nas posameznikov je odvisno, kako te priložnosti izkoristimo: samoinciativnost, delavnost in odgovornost so bistvene za naš nadaljnji razvoj.

V Sloveniji še vedno nosimo dediščino socializma in preveč polagamo roke državi. To ni kul.

UKREPI SLOVENSKE VLADE ZA REŠITEV IZ KRIZE

V Sloveniji je vlada sprejela kar nekaj ukrepov za rešitev iz gospodarske krize, toda tudi po ocenah iz tujine, ti ukrepi ne delujejo dovolj dobro.

Prvi problem je v tem, da država davkoplačevalski denar namenja paradržavnim podjetjem, ki ne ustvarjajo novih delovnih mest, namesto da bi ga namenila tistim podjetjem, ki lahko zagotavljajo razvoj, nova delovna mesta in nas čimprej potegnejo iz gospodarske krize.

Drugi problem pa je v tem, da država nima pregleda in nadzora nad tem, kako se denar dejansko porabi. Nekatera podjetja prejmejo denar zato, da ne bi odpuščala delavcev, potem pa, ko denar poberejo, to vseeno storijo.
Če je naš denar tako porabljen, potem zadolževanje države ni upravičeno. Zadolževanje danes pomeni višje davke v prihodnosti in nižjo gospodarsko rast, kar bomo morali trpeti v prihodnjih generacijah.

POMOČ EU

Iz evropskih skladov lahko črpamo sredstva in vlagamo v razvoj, inovacije in napredne tehnologije, ki so okolju prijazne. Evropska unija se zavzema za trajnostni razvoj in vlaga v projekte, kot je čista energija.

Evropski parlament na podlagi najboljših svetovnih praks sprejema zakonodajo, ki lahko tudi nam pomaga, da take krize ne bomo imeli več. Evropa nas tudi v okviru evropske strategije za rast in zaposlovanje spodbuja, da povečamo transparentnost javnih financ, da racionaliziramo javni sektor in da izvedemo potrebno pokojninsko in zdravstveno reformo. To nam bo pomagalo, da iz krize pridemo močnejši.

KRIZA JE PRILOŽNOST

Krize se ne smemo ustrašiti, vzeti jo moramo kot priložnost. Priložnost, da se vrnemo k osnovnim vrednotam, da z regulacijo zagotovimo transparentno vodenje investicij, kreditiranja in subvencij in da vlagamo v tista podjetja, ki lahko čimprej zagotovijo delovna mesta.

Zdaj je čas, da pomagamo tistim podjetjem, ki lahko zagotovijo nova delovna mesta, in to trajna, tako da vlagamo v znanje, razvoj in inovacije, v moderne in okolju prijazne tehnoligije prihodnosti ter da se naučimo bolje črpati evropska sredstva in olajšamo postopke.

Za tak način reševanja krize se bom zavzemal v odboru za ekonomske in monetarne zadeve v Evropskem parlamentu, zato želim biti tvoj glas v Evropi!

* * *

NAGOVOR SLOVENCEM PO SVETU

Drage Slovenke in Slovenci, drage državljanke in državljani,

Slovenci po svetu so pomemben del slovenskega naroda. Nova Slovenija se tega zaveda in je edina stranka, ki ima v svojem vodstvu podpredsednika za Slovence po svetu.

V preteklih letih letih sem se na obiskih med Slovenci v Argentini, Kanadi, ZDA in po Evropi prepričal o tem, kako nam v Sloveniji manjkajo njihovi pogledi in kako jih ne znamo dovolj dobro povezati s Slovenijo.

Slovenci po svetu so v družbi spoštovani in uspešni – kot pisatelji, kulturni delavci, javni uslužbenci, poslovneži, športniki, duhovniki itd.

Ugotovil sem, da so prav njihove vrednote krščanstva in slovenstva jedro, na katerem gradijo, in jedro njihovega uspeha. Njihove skupnosti so dokaz, da so te vrednote v današnji družbi izredno pomembne.

Tudi kot predstavnik mlajše generacije verjamem, da Slovenija njihove ideje, resnico in jasnost potrebuje in lahko ogromno pridobi, če z njimi vzpostavi boljši stik.
Mi ne ostajamo le pri besedah, ampak tudi kaj naredimo. Zato smo začeli s projekti za sodelovanje med Slovenci, med mladimi v Argentini, Kanadi, Ameriki in doma v Sloveniji.

Pridružite se nam na Facebooku in na spletni strani www.sloarg.com.

Slovenska poslanca v Evropskem parlamentu Lojze Peterle in Ljudmila Novak sta v preteklih petih letih ogromno naredila za Slovenijo. Navsezadnje, pripomogla sta k prepoznavnosti Slovenskega naroda in utrdila zaupanje Sloveniji. Lojze Peterle je eden najuglednejših evropskih poslancev, ki mu tuji politiki zaupajo. Imel sem priloznost, da sem lahko pri delu za Slovenijo tudi sam pomagal.

Evropski parlament je tudi za nas Slovence vsako leto pomembnejši in lahko veliko prispeva k temu, da bo Slovenija še boljša, bolj odprta in uspešna država, taka, da bomo nanjo lahko vsi ponosni.

Lista Nove Slovenije, številka ena, želi biti najboljši zastopnik Slovenije in slovenstva v Evropskem parlamentu. Veseli bomo vašega ponovnega zaupanja.

* * *

Kot kandidat za evopskega poslanca se zavzemam za potoršnika in se, če bom izvoljen, zavezujem da bom deloval v skladu z načeli varovanja potrošnika, ki so pojasnjena na tej povezavi:
http://www.consumerpact.eu/uploads/files/the_pact/BEUC%20brochure_Web_SL.pdf

* * *

KlemenEP-STR

Me podpiraš pri kandidaturi na evropskih volitvah 7. junija 2009?

Klikni tukaj in se pridruži moji skupini na Facebooku!

* * *

Program NSi za evropske volitve 2009: KLIKNI TUKAJ

* * *

10 prioritet ELS-ED, največje poslanske skupine v Evropskem parlamentu, za
naslednji mandat 2009-2014:
KLIKNI TUKAJ

* * *

AKTIVNOSTI PO SLOVENIJI V ČASU KAMPANJE

eu-nsi-002

13.-14. 6. – Govorim v imenu EPP/ELS za RTV SLO. Beri 1. del (klikni) in 2. del (klikni).

8.-18. 6.Spet nazaj v Bruslju, kjer pomagam ob začetnih dejavnostih novega mandata Evropskega parlamenta

8. 6.Zelo veseli smo rezultatov volitev (klikni)

7. 6.Volitve za Evropski parlament in praznovanje (Pridi danes zvečer v Opera bar na Cankarjevi 12 v Ljubljani, da se poveselimo skupaj!)

5. 6.V Ljubljani; srečanje z MSS ob 10h, potem pa cel dan na prešernovem trgu v Ljubljani, kjer se lahko srečamo in pomenimo!

4. 6.Po Ljubljani z Avtobusom NSi. Ob 13.30h: Novinarska konferenca na Čopovi ulici.

3. 6.Obisk Celjskega z Avtobusom NSi

2. 6.Obisk Štajerske

31. 5.EVROPSKI TABOR NSi (Šentvid pri Lukovici) – dobrodošli že ob 11h, ob 12:30 pa je začetek programa s predstavitvijo evropske liste NSi ter glasbenim programom Nuše Derenda, kasneje še nastop ansambla Franca Miheliča – LEPO VABLJENI!

29. 5. od 10h do 13h – V prostorih Gospodarske zbornice Slovenije, Dimičeva 13, Ljubljana: konferenca “Program za Evropo: predlogi civilne družbe – izziv za evropske poslance,” organizirana s podporo Evropskega ekonomsko socialnega odbora in v sodelovanju z Informacijsko pisarno Evropskega parlamenta ter Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji. Več info o tem.

27. 5. ob 10h – Soočenje kandidatov za evropske poslance – “Tudi ti si delček sveta” v Ljubljani

26. 5. ob 19h – Središče mladih kandidatov za evropski parlament – Rotunda, Destradijev trg 11, Koper – pridite poslušat, predvsem mladi, ker bo tema kaj lahko EU naredi za mlade!
Popoldne objava tretjega videa: “mag. Klemen Žumer – o ekonomski krizi”

25. 5. – Soočenje kandidatov za evropske poslance, Žumer, Kacin, Jordan Cizelj, idr. V Gorici na Trgu Evrope ob 18h. Pridite pogledat, bo pa tudi na TV Primorka! Več podrobnih podatkov tukaj

23. 5. – Referat na temo ekonomske krize, Svet NSi

22. 5. – Obisk Gorenjske z Avtobusom NSi

21. 5. ob 15h v Ljubljani: Predstavljam NSi na srečanju z ODIHR.-Organizacije za varnost in sodelovanje kot opazovalne misije na volitvah poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament

21. 5. – Obisk Notranjske z Avtobusom NSi

19. 5. – Obisk zahodne Ljubljane z Avtobusom NSi

18. 5. – Obisk Posavja z Avtobusom NSi

17. 5. – Skopje, Makedonija. Srečanje s predsednikom najmlajše vlade (po povprečni starosti ministrov) v Evropi g. Nikolo Gruevskim

16. 5. ob 15h – VIDEO “Predstavitev in delo za mlade”, Kongres MSi v Celju

14. 5. ob 20h – ŠKG Ljubljana

13. 5. ob 17h – Soočenje FDV

* * *

SI SE ŽE ODLOČIL?

Na volitvah za Evropski parlament imajo vsi kandidati možnost, da so izbrani za poslanca.
Ne voliš samo stranke, ampak lahko tudi določenega kandidata. Temu se pravi “preferenčni glas”.
Podpri me in 7. junija obkroži številko “1″ NSi-Nova Slovenija, v njej pa še številko “6″ Klemen Žumer.

Podatki za Slovence v tujini:

V 27 državah članicah Evropske unije bodo junija 2009 izvedene redne volitve poslancev v Evropski parlament za mandat 5 let. V Republiki Sloveniji so prve evropske volitve potekale junija 2004, letos pa bodo volitve v Evropski parlament potekale 7. junija 2009.

Za Slovenijo se bo volilo 7 evropskih poslancev in sicer na voliščih na območju Republike Slovenije, na diplomatsko-konzularnih predstavništvih Republike Slovenije; omogočeno bo tudi glasovanje po pošti iz tujine.

***

Za državljane s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki začasno bivajo v tujini

Slovenski državljani, ki začasno bivajo v tujini in ki bodo na dan volitev v tujini, lahko do 8. maja 2009 posredujejo zahtevke za glasovanje po pošti iz tujine ali na veleposlaništvu.

Obrazce za podajo zahtevka (na veleposlaništvu ali po pošti) dobite kot prilogo temu sporočilu. Poleg obrazca, vam v prilogi posredujemo še obvestilo Državne volilne komisije.

Zahtevek je potrebno poslati po pošti na naslov Državne volilne komisije (Slovenska 54, SI-1000 Ljubljana, Slovenija), po faksu na ++ 386 1 4331 269 ali skeniranega po e-pošti na rvk@gov.si.

Rok za oddajo zahtevka za volitve iz tujine je 8. maj 2009.

Za državljane s stalnim prebivališčem v tujini

Slovenski državljani s stalnim prebivališčem v tujini lahko do 18. maja 2009 podajo zahtevek za vpis v posebni volilni imenik (obrazci so na voljo na veleposlaništvu).

Vse slovenske državljane, ki imajo prijavljeno stalno prebivališče v tujini, pa še niso vpisani v posebni volilni za izseljence, vabimo, da se oglasijo na veleposlaništvu in izpolnijo zahtevek za vpis v posebni volilni imenik.

Če niste gotovi o vpisu se prosim posvetujte z veleposlaništvom.

***

Dodatne informacije o volitvah poslancev v Evropski parlament so trenutno na voljo na spletni strani Državne volilne komisije http://www.dvk.gov.si/, lahko pa se obrnete tudi name na klemen.zumer@europarl.europa.eu.

Vabim vas, da te informacije objavite in posredujete svojim prijateljem.

Bodimo ponosni, da smo Slovenci in sooblikujmo Slovenijo danes! Mi vas rabimo!